Hogyan készül? 1.rész
2010.04.12. 13:59
A cukor
Hazánkban legnagyobb részben cukorrépából állítanak elő cukrot. A répacukor felépítését tekintve kettős cukor( diszacharid) , hidrolízise során egy molekula szőlőcukor és egy molekula gyümölcscukor keletkezik. A szacharóz színtelen, vízben jól oldódó anyag. A szervezetben gyorsan felszívódik, ezáltal azonnal hasznosítható energiát szolgáltat. A cukorrépa cukortartalma 16-20% között változik. A gyártás első lépése a mosás, amely során minden szennyező anyagot eltávolítanak. Második lépésben felszeletelik a répát, elősegítve ezzel a kioldást. Ezután kb. 80 C fokos vízzel telt ún. diffúzőrben kioldják a cukrot. Ezután ezt az oldatot tisztítják, majd vákuumban a cukrot kikristályosítják. Ezután centrifugálják a cukorpépet, így jön létre a mindenki által ismert kristálycukor. A jó minőségű cukor színe fehér. Szagtalan és idegen ízektől mentes. Szacharóztartalma kb.99,75%. Egyenletes szemcseméretű, felülete fényes, tapintása száraz, nem áll össze. A cukrot száraz, hűvös helyen kell tárolni. Szavatosságát korlátlan ideig megőrzi az eredeti, bontatlan csomagolásában.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.